konut-satislari-artarken-reel-fiyatlar-dususte-2024-raporu.jpg

Konut Satışlarında Artış Sürerken Reel Fiyatlar Geriliyor

2024 4. çeyrekte konut satışları yüzde 62,9 arttı. Ancak reel fiyatlarda düşüş sürüyor. AVM ve turizm verileri sektörün genel seyrine ışık tutuyor.

Konut Satışlarında Artış Sürerken Reel Fiyatlarda Düşüş Devam Ediyor

KPMG Türkiye tarafından yayımlanan “İnşaat ve Gayrimenkul Sektörel Bakış Raporu - 2024 4. Çeyrek” konut satışlarında çarpıcı artışı ve konut fiyatlarında reel gerilemeyi gözler önüne serdi. Rapora göre 2024 yılının son çeyreğinde Türkiye genelinde konut satışları, %62,9 artışla 530 bin adedi aştı. Ancak aynı dönemde reel konut fiyat endeksi %10,4 düşüş gösterdi.

İpotekli Satışlarda Rekor Artış

Konut satışlarını detaylandıran rapor, Aralık 2024 itibarıyla ipotekli konut satışlarının %285,3, ikinci el satışların ise %55,7 oranında artış gösterdiğini ortaya koydu. 2024 yılı genelinde toplam konut satışları 1,5 milyon adede ulaşırken; İstanbul, Ankara ve İzmir sırasıyla en çok konut satışı yapılan şehirler oldu.

Reel Fiyatlarda Gerileme Sürüyor

Nominal bazda konut fiyat endeksi 2024 Aralık itibarıyla %29,4 artış kaydederken, reel bazlı fiyatlar %10,4 oranında düştü. Endeksin şubat ayında negatife dönmesiyle başlayan düşüş trendi yıl sonunda da sürdü.
 

KPMG Türkiye’den Değerlendirme

KPMG Türkiye İnşaat ve Gayrimenkul Sektörü Lideri Savaş Görkem Yapan, rapora ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

“2024’ün son çeyreği, konut kredilerinde genişlemenin etkisiyle talebin arttığı, ancak fiyatların reel bazda gerilemeye devam ettiği bir dönem oldu. AVM’lerdeki metrekare verimliliğinin artışı perakende sektöründe olumlu bir tablo çizerken; inşaat maliyetlerindeki yavaşlama sektöre bir miktar nefes aldırdı. Buna karşın, finansmana erişim zorlukları ve yetersiz talep gibi kalıcı yapısal sorunlar sektörün sağlıklı büyümesi için daha kapsamlı politikalara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.”

İnşaat Maliyetleri Geriliyor, Finansman Sorunu Sürüyor

2024 yılının son çeyreğinde:

  • İşçilik endeksi %1,29,

  • Malzeme endeksi %0,41 oranında artarken,

  • İnşaat maliyet endeksi çeyreklik bazda geçen yıla göre %45,9 azaldı.

Buna rağmen sektör şirketlerinin %31,6’sı finansman sorunları yaşadığını bildirirken, %18’i talep yetersizliği nedeniyle faaliyetlerini sınırladığını belirtti.

AVM’lerde Ciro Verimliliği Yükseliyor

  • 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye genelinde 446 AVM faaliyet gösteriyor.

  • Toplam kiralanabilir alan 14,1 milyon m², bunun %38,5’i İstanbul’da bulunuyor.

  • AVM metrekare ciro verimlilik endeksi, 4. çeyrekte yıllık bazda %49,6 artış gösterdi.

Bu artış, perakende sektöründe güçlü tüketici ilgisinin sürdüğüne işaret ediyor.

Otel Doluluklarında Dönemsel Düşüş

  • İstanbul: %56

  • Antalya: %49

  • Türkiye genelinde ortalama: %43,3

Turizmde yıl genelinde 13,8 milyar dolarlık gelir kaydedilirken, kişi başı harcama 981 dolar olarak gerçekleşti.


Sonuç olarak, konut satışlarındaki ivmelenme ve ipotekli satışlardaki artış olumlu sinyaller verirken; reel fiyat düşüşü, finansman zorlukları ve talep yetersizliği, sektörün uzun vadeli sürdürülebilirliği açısından dikkatle izlenmesi gereken alanlar olarak öne çıkıyor.